Toen Valve vier jaar geleden aankondigde dat ze de pc naar de woonkamer wilden brengen, keek iedereen sceptisch. Een SteamOS gebaseerd op Linux, een eigen controller en een serie compacte pc’s als alternatief voor de traditionele consoles? Ambitieus. Inmiddels liggen de eerste Steam Machines in Nederland in de winkels, waaronder deze van Alienware. Tijd voor een kritische blik.
De instapversie van de Alienware Steam Machine begint bij €599 en bevat een Intel Core i3-4170T, 4 GB RAM en een 500 GB harde schijf. Wij testten het topmodel met 1 TB opslag, een Intel Core i7-4785T en 8 GB geheugen. Alle varianten draaien op dezelfde NVIDIA GeForce GTX GPU met 2 GB videogeheugen. Belangrijk detail: het gaat hier om een mobiele GPU, vergelijkbaar met een laptopkaart.
De Steam Machine van Alienware is compact en ziet er strak uit. Zwarte, glimmende zijkanten en een bovenkant met textuur zorgen voor een volwassen uitstraling. Het alienhoofd op de voorkant doet dienst als aan-uitknop en licht op, net als het schuine Steam-logo in de hoek. De LED-kleuren zijn aanpasbaar via de software. Alle essentiële poorten zijn netjes verdeeld over voor- en achterkant. Extra leuk detail: onderop zit een verborgen USB-poort voor de draadloze Steam Controller-dongle.
Na de (overigens eenvoudige) setup installeer je games direct uit je Steam-bibliotheek. Maar let op: van de 700 games die we bezitten, waren er slechts zo’n 200 direct speelbaar op SteamOS. De rest draait niet native op Linux. Het gaat vooral om indie-games; grote titels ontbreken grotendeels. Gelukkig kun je wél streamen vanaf je Windows-pc, wat verrassend goed werkt als je netwerk stabiel is.
De Steam Controller is even wennen. Sommige games ondersteunen hem direct, andere vereisen een custom profiel. Gelukkig kun je kant-en-klare configuraties van andere spelers downloaden. Werkt vaak prima.
Tijdens het testen draaiden we onder andere The Witcher 2, Metro: Last Light en een handvol indiegames. Geen probleem. Zwaardere titels zoals ARK: Survival Evolved waren echter te veel gevraagd. De mobiele GPU trekt dat simpelweg niet. Daarbij komt: upgraden is geen optie, de GPU zit vastgesoldeerd. Geheugen en opslag zijn gelukkig wél vervangbaar.
De Alienware Steam Machine is niet voor iedereen. Maar voor wie zijn backlog aan Steam-games eens op de bank wil doorspelen, zonder gedoe met HDMI-kabels of een game-pc naast de tv, is dit een verrassend fijne oplossing. Het design past prima tussen andere consoles en apparaten. En met wat Linux-skills tover je hem om tot volwaardig mediacenter (Kodi draait prima op de achtergrond).
Wel is het jammer dat de ondersteuning voor triple-A-games op SteamOS nog altijd pover is. En de niet-upgradebare GPU is een knelpunt. Maar als je weet waar je aan begint, biedt de Steam Machine een unieke, toegankelijke game-ervaring voor op de bank.
Prijs: vanaf €599
Voeding: 130W
Afmetingen: 55 x 200 x 200 mm
Platform: SteamOS (Linux)
Beschikbaar in Nederland