Two Point Museum Review

Humoristische museum-managementsim vol ontspanning

Niets zo fijn als tijdens een regenachtige middag lekker achter de computer, console of Steam Deck te kruipen voor een ontspannende game. Na eerdere successen met Two Point Hospital en Two Point Campus, brengt Two Point Studios nu Two Point Museum uit. Wij mochten alvast uitgebreid aan de slag met deze nieuwe managementsim waarin je zelf het museum van je dromen bouwt en beheert.

Vertrouwd recept met een frisse twist

Net zoals in eerdere Two Point-titels staat humor centraal in Two Point Museum. De basis is vertrouwd: je neemt personeel aan, bouwt tentoonstellingen, regelt het museumbeheer en zorgt dat bezoekers tevreden zijn. Hoewel het misschien druk klinkt, voelt de gameplay heerlijk ontspannen aan. De rustgevende achtergrondmuziek en de grappige mededelingen van de omroeper dragen hier sterk aan bij. Qua sfeer doet Two Point Museum daarom sterk denken aan kalmerende games als Animal Crossing en Harvest Moon.

Begin je avontuur in de prehistorie

In totaal heeft Two Point Museum vijf unieke museumthema’s: Prehistorie, Zeewaterleven, Bovennatuurlijk, Wetenschap en Ruimtevaart. Elk museum biedt andere gameplay-elementen en uitdagingen. Ik startte in de campaign-modus met het prehistorische museum. Hier verzamel je grappige fossielen, zoals ouderwetse telefoons en diepgevroren holbewoners. Educatief verantwoord? Absoluut niet, maar des te leuker vanwege de speelse humor. Zelfs bekende dinosaurussen hebben komische namen meegekregen, zoals de ‘Sharpontops Skeleton’ voor de Triceratops.

Om nieuwe stukken aan je museumcollectie toe te voegen, stuur je medewerkers op expeditie met een helikopter. Deze avonturen leveren nieuwe objecten op, maar kunnen je personeel ook problemen geven, zoals modderige voeten. Je moet dus zorgen voor een goed uitgeruste personeelskamer waarin medewerkers weer herstellen. De leuke verwijzingen naar eerdere titels, zoals Two Point Hospital, zorgen daarbij voor een extra glimlach.

Tevreden bezoekers zorgen voor volle donatiepotten

In Two Point Museum draait je omzet vooral om entreegelden en donaties. Het is dus belangrijk om bezoekers tevreden te houden door voldoende faciliteiten te bieden zoals toiletten, winkels, snackautomaten en rustplekken. Met achttien verschillende soorten bezoekers, ieder met hun eigen wensen en voorkeuren, voelt het zeer belonend om alles goed af te stemmen en tevreden bezoekers te zien rondlopen.

De Campaign-modus geeft je bovendien uiteenlopende doelstellingen, zoals het behalen van een bepaald aantal donaties of het plaatsen van specifieke decoraties. Je hebt daarbij volledige vrijheid in hoe je dit aanpakt, wat zorgt voor eindeloos speelplezier en een hoog herhalingsgehalte.

Variatie in musea houdt het fris

Zodra je klaar bent met het prehistorische museum, kies je uit het Zeewaterleven- of het Bovennatuurlijke museum. Het Zeewaterleven-museum laat je aquaria bouwen en vullen met diverse vissoorten en decoraties. Hoewel iets minder uitgebreid dan vergelijkbare games zoals Megaquarium, biedt het nog altijd veel plezier en creatieve mogelijkheden.

Het Bovennatuurlijke museum is nog net iets uitdagender: hier moet je kamers bouwen voor spoken, elk met unieke wensen en voorkeuren. Dit puzzelwerk zorgt voor een frisse uitdaging die goed past bij de relaxte gameplay. Daarna volgen nog musea rondom wetenschap en ruimtevaart, die elk weer nieuwe verrassingen en gameplayelementen brengen.

Technisch prima verzorgd, sfeer uitstekend

Grafisch oogt Two Point Museum kleurrijk en vrolijk, zonder zware systeemeisen. Het draait soepel op zowel krachtige gaming-pc’s als oudere systemen en zelfs op de Steam Deck speelt het prima. Hoewel moderne features zoals raytracing beschikbaar zijn, voegt dit relatief weinig toe aan de ervaring. Veel belangrijker is de uitstekende sfeer die wordt gezet door muziek en voice-over. Die combinatie zorgt ervoor dat je gemakkelijk urenlang doorspeelt zonder je ook maar een moment te vervelen.

Conclusie

Met Two Point Museum heeft Two Point Studios opnieuw een uitstekende titel afgeleverd die heerlijk ontspant, zonder je te overladen met ingewikkelde systemen. De humor, variatie en sfeer zijn fantastisch uitgewerkt. Hoewel sommige elementen, zoals het aquarium, nog iets meer diepgang hadden mogen krijgen, voelt dit nergens als een groot gemis. Met een schappelijke prijs van tussen de €30 en €40 is Two Point Museum absoluut zijn geld waard. Dit is een game waar je gegarandeerd uren plezier uit haalt.

Eindoordeel: 9/10

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Volgende Post

Volgend bericht wordt geladen...
Laden

Inloggen in 3 seconden...

Aanmelden in 3 seconden...