Veel papa’s en mama’s van nu zaten vroeger zelf urenlang achter de beeldbuis gekluisterd met een Nintendo-controller in de hand. Over pixels zo groot als dobbelstenen en schadelijke beeldbuistralingen hadden onze ouders geen weet. We hadden onbezorgd plezier; daar draaide het om, en zo kijken we er ook op terug. Een vrolijke Mario-tune zorgt bij menig ouder dan ook voor een grote glimlach. Ben jij een ouder die met plezier terugkijkt naar de spelletjes van vroeger, dan zal Mario Maker je een glimlach van oor tot oor bezorgen.
Mario Maker is een spel voor de Nintendo Wii U (niet te verwarren met de Wii), waarmee je zelf Mario-levels kunt creëren. De levels zijn gebaseerd op de drie klassieke Nintendo-spellen Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3 en Super Mario World, en het moderne New Super Mario Bros. U. Zelfgemaakte levels kunnen worden opgeslagen en online gedeeld met andere spelers. Voordat je een level online kunt plaatsen, moet je het wel eerst volledig uitspelen. Dit voorkomt een wildgroei aan onhaalbare levels.
Mario Maker draait niet alleen om het maken van levels. Je kunt ook de uitdaging aangaan via de zogenoemde ‘100 Mario Challenge’ en andermans levels spelen. Gewapend met 100 Mario-levens kun je tot maximaal 16 levels uitspelen. Voltooide levels kun je beoordelen om vervolgens door te gaan naar het volgende. Is een level te moeilijk, dan kun je het gemakkelijk overslaan. Aan het einde van de uitdaging verdien je extra’s, zoals nieuwe spelfiguurtjes die je kunt gebruiken in je eigen levels. Alleen al het spelen van andermans levels bezorgt je uren speelplezier; een week na de release van Mario Maker waren er al meer dan een miljoen levels gedeeld.
Het spelen van andermans levels is ontzettend leuk, maar de kracht van Mario Maker zit in de level-editor. Voor wie nog niet bekend is met de Nintendo Wii U: bij de spelcomputer krijg je een GamePad. Dit is een soort tablet waarmee je Wii U-spellen kunt besturen en bedienen. Ook het ontwerpen van levels in Mario Maker doe je via het touchscreen op de GamePad.
Niets ingewikkelds, want zodra je Mario Maker voor het eerst start, leert het spel je stap voor stap hoe de editor werkt. Je begint met het spelen van een level en ontdekt gaandeweg dat er onderdelen ontbreken. Op een leuke manier word je gevraagd de missende onderdelen te plaatsen. Binnen tien minuten ben je vertrouwd met de editor en kun je starten met het ontwerpen van je eigen levels.
In het begin heb je nog weinig opties en onderdelen. Gaandeweg worden steeds meer elementen vrijgespeeld. Er rijdt letterlijk een vrachtwagentje door het scherm om nieuwe spelonderdelen af te leveren. Daarbij krijg je uitleg over de nieuwe mogelijkheden. Hoewel het jammer is dat je niet direct alles kunt gebruiken, is het ook prettig dat je niet wordt overspoeld met opties. Na ongeveer een week heb je alles vrijgespeeld wat het spel op dat moment biedt. Nintendo heeft toegezegd dat Mario Maker in de toekomst via updates uitgebreid zal worden.
Eén punt waarop Nintendo nog veel kan verbeteren is het online en sociale deel. Zo biedt Nintendo geen mogelijkheid om vrienden toe te voegen, zoals Sony en Microsoft dat doen. Wil je een level delen met je vrienden, dan moet je de levelcode opzoeken en deze aan hen doorgeven. Via de code kunnen zij je level online terugvinden.
Zelf tekende ik vroeger mijn eigen Mario-levels, verzon spelfiguurtjes en bedacht leuke avonturen. Ik weet nog goed dat er in Sonic the Hedgehog 2 een debug-mode zat, waarmee ik elementen in het spel kon toevoegen en wijzigen. Ik bouwde er complete nieuwe Sonic-werelden mee. Een nadeel: zodra mijn Sega uitging, was al mijn werk verdwenen.
Vijfentwintig jaar later kan ik opnieuw spelwerelden ontwerpen, bewaren en delen! Het mooiste is dat ik de levels nu kan delen met mijn zoontje, en hij zijn levels met mij deelt. Hoewel zijn levels een complete chaos zijn van vijanden, obstakels en onhaalbare taferelen, hebben we enorm veel plezier met Mario Maker. Ik ben benieuwd hoe mijn zoontje over dertig jaar op deze momenten terugkijkt.
Vroeger was er weinig advies voor ouders over digitale apparaten. Onze ouders waarschuwden hooguit dat we vierkante ogen zouden krijgen als we te lang achter de beeldbuis zaten. Toen was het aanbod digitale media ook veel kleiner. We keken in het weekend tekenfilms op Telekids en speelden tijdens regenachtige dagen een spelletje op de Sega of Nintendo.
Tegenwoordig krijgen kinderen de hele dag door media op zich afgevuurd. Overal en op elk uur van de dag is er media beschikbaar. Aan ons is het dan ook de taak kinderen handvatten te geven voor de omgang met media en techniek.
Op de website Mijn Kind Online vind je brochures en onderzoeksrapporten over media en kinderen. Op Mediaopvoeding.nl kun je advies krijgen over het gebruik van media, games en kinderen. Ook TijdloosGamen houdt het nieuws voor je in de gaten en deelt de laatste onderzoeksresultaten.