Een camera die je hele omgeving vastlegt — van vloer tot plafond, en alles daartussen. Dat is het idee achter de Bublcam, een compacte bolvormige camera met vier lenzen die 360×180 graden foto’s en video’s vastlegt. Perfect om later terug te kijken met een VR-headset zoals de Meta Quest, Samsung Gear VR of Google Cardboard. Wij kregen de Bublcam in handen en namen ‘m mee naar o.a. Disneyland Parijs om de belofte van VR-herinneringen te testen.
De Bublcam begon in 2013 als Kickstarter-project en haalde voldoende geld op om eind 2015 op de markt te komen. Inmiddels is het apparaat voor $799 te koop en richt het zich vooral op early adopters en hobbyisten.
De Bublcam ziet eruit als een zwarte tennisbal met ogen. Vier lenzen van 5 megapixel kijken in verschillende richtingen, en samen dekken ze nagenoeg de hele wereld om je heen af. In de bal zitten een microSD-kaartsleuf, een status-LED en een grote knop waarmee je hem bedient. Onderaan vind je schroefdraad voor een statief of selfiestick — en die is verplicht, want vasthouden met je hand is onmogelijk zonder jezelf in beeld te brengen.
De Bublcam heeft geen scherm en wordt dus bestuurd via een app. Verbinding maken gaat via de ingebouwde WiFi-module: je verbindt je smartphone direct met de camera. Daarmee kun je live meekijken, foto’s en video’s maken en het materiaal downloaden. De app werkt op zich prima, maar het hele proces is omslachtig:
Er is dus géén directe upload of verwerking in de app zelf. Dit maakt het delen van content een vervelende klus — en voor mobiel gebruik ronduit onpraktisch.
Je moet de Bublcam niet vergelijken met een DSLR of high-end smartphone. De totale resolutie van foto’s is 14 megapixel (samengesteld uit vier camera’s). Video’s zijn maximaal 1920×1920 pixels, maar met slechts 15 fps is dat niet prettig om naar te kijken. Door de resolutie te verlagen naar 1440×1440 kun je wel met 30 fps opnemen, wat soepeler oogt. Voor VR-herinneringen is het “goed genoeg”, maar het mist de scherpte en kleurweergave die je van moderne camera’s gewend bent.
De accuduur bedraagt ongeveer twee uur, maar wij gebruikten tijdens het testen een powerbank, wat prima werkt zolang je geen bewegende beelden maakt.
De gebruikservaring is wisselend. Tijdens het filmen of fotograferen voelt de Bublcam als een onhandig apparaat, maar zodra je de beelden in een VR-headset bekijkt, vergeet je dat. Het moment wordt levensecht. Voor het eerst voelt een vakantiefoto écht alsof je er weer bent. Een unieke ervaring die lastig in woorden te vangen is.
De Bublcam is een pionier — en dat merk je. Het is geen perfecte camera en zeker niet bedoeld voor professioneel gebruik, maar wie wil experimenteren met 360-gradenfotografie voor VR-doeleinden, krijgt hier een bijzonder speeltje voor een redelijke prijs. De software en het proces mogen dan hopeloos achterlopen, het eindresultaat kan onvergetelijk zijn.