In een industrie waar controle en geld belangrijker zijn dan de klant, waar je games steeds vaker huurt in plaats van bezit, komt bij vaak één gedachte steeds terug: wat als SEGA terugkeert? Niet als niche-speler, maar als uitdager die het hele speelveld hertekent.
Een droom? Misschien. Maar stel je eens voor wat er zou gebeuren als SEGA wél de sprong waagt? Hoe zou ik dan willen dat deze console eruit zou zien.
Waar Sony, Microsoft en Nintendo vasthouden aan gesloten systemen, zou SEGA het anders kunnen doen. Denk aan een platform dat fysieke media eert, digitale eigendom opnieuw definieert, én modulair is opgebouwd.
Een systeem dat draait om keuzevrijheid en echte eigendom. Geen ‘je mag het spelen zolang wij het toestaan’, maar een console waar jij bepaalt hoe en wanneer je speelt.
Stel je een toekomst voor waarin je op drie manieren games kunt bezitten:
Het is dus een model dat iedereen ten goede komt: spelers, ontwikkelaars én uitgevers.
De grootste revolutie van mijn nieuwe visie op SEGA’s nieuwe console zou wel eens kunnen schuilen in de manier waarop ik digitale eigendom zou regelen. In plaats van tijdelijke toegang via een account, bezit je de game écht dankzij reeds bestaande blockchaintechnologie.
Elke digitale licentie is gekoppeld aan een NFT: een unieke token die jouw eigendom bewijst. Deze bevat informatie zoals de game-ID, jouw wallet-adres, en eventueel extra metadata zoals regio of versie. Maar het wordt pas écht interessant bij doorverkoop.
Wanneer je een game overdraagt, wisselt de NFT automatisch van eigenaar. Via een slim contract (smart contract) wordt direct een eerlijke vergoeding geregeld en dat zonder tussenkomst van een derde partij.
Bij elke verkoop of overdracht zou ik dan een kleine fee berekenen, die automatisch wordt verdeeld:
Zo krijgen makers ook bij tweedehandsverkoop hun eerlijke deel, zonder dat spelers het gevoel hebben dubbel te betalen en geef je ze het gevoel dat je bijdragen aan de industrie zonder dat er iets van ze wordt afgenomen zoals nu het geval vaak is. En omdat het automatisch gebeurt via de blockchain, is het systeem transparant en moeilijk te misbruiken.
Verkoop je een game voor $70? Dan gaat er $3,50 naar het fee-systeem. Ieder van de drie partijen ontvangt $1,17.
Bij een goedkopere game van $40 blijft de minimum fee gelden ($3), dus elk ontvangt $1.
Dit model zorgt ervoor dat digitale eigendom écht werkt zoals fysieke eigendom: je kunt het kopen, houden, verkopen of weggeven — mét behoud van rechten en beloningen voor de makers.
Natuurlijk zijn er nog juridische vragen. BTW en inkomstenbelasting bij digitale doorverkoop verschillen per regio. Maar over het algemeen geldt:
Deze aanpak vereist dus duidelijke richtlijnen, maar biedt tegelijkertijd ongekende mogelijkheden voor een eerlijke digitale markt.
Technisch gezien is het uitvoerbaar. Via snelle blockchain-platformen zoals Polygon of Solana kunnen deze NFT-licenties worden beheerd. Smart contracts regelen de overdracht, de betaling én de verdeling van de fee in één handeling en zonder vertraging.
SEGA zou ook een eigen storefront kunnen bouwen, compleet met reviews, zoekfilters, en een soepele UI. Denk aan een “SEGA Chain Store”, waarin bezit, verkoop en beloning op natuurlijke wijze samenkomen.
Wat deze denkbeeldige SEGA-console pas écht revolutionair zou maken, is brute kracht en flexibiliteit onder de motorkap. Niet alleen zou mijn SEGA met een snelle CPU, ontworpen in samenwerking met AMD voor een optimale balans tussen prijs en performance, het zou ook iets zeldzaams in de consolewereld moeten krijgen: een royale, open toegankelijke FPGA-chip.
Deze chip biedt bijna ongelimiteerde mogelijkheden voor ontwikkelaars én gamers. Denk aan Minecraft-mods waarin complete AI-systemen draaien op de FPGA-chip. Of aan een in-game computer, gebouwd door de community, die écht functioneert dankzij de programmeerbare logica van de FPGA.
Voor ontwikkelaars opent dit de deur naar hardware-accurate retro-emulatie, zonder vertraging of afwijkingen. Een perfect nagemaakte SEGA Saturn, bijvoorbeeld, zou niet meer afhankelijk zijn van software-emulatie maar draaien zoals het origineel. Geen compromissen, maar pure nauwkeurigheid.
Daarnaast biedt de FPGA ook moderne voordelen. Denk aan dedicated anti-cheat, volledig los van de CPU. Of aan hardware-encryptie waarmee gamebestanden veilig blijven tegen manipulatie en zonder prestatieverlies. En als publishers dat willen, kunnen ze unieke beveiligingslagen of interactieve elementen inbouwen die draaien op deze chip.
Ook op het gebied van geheugen en opslag laat SEGA niets aan het toeval over. De console zou standaard geleverd worden met 16GB DDR5 RAM en een aparte 24GB VRAM-module. Niet gedeeld dus, wat zorgt voor meer stabiliteit en betere prestaties in zware games.
De opslag is modulair via PCIe Gen 5 SSD’s, met ondersteuning voor de meer betaalbare Gen 4-optie. Gebruikers kunnen zelf kiezen: snel en groot, of compact en voordelig. Capaciteiten van 128GB tot 256GB zouden al voldoende zijn voor fysieke games op SSD-cartridges en deze modules kunnen goedkoop geproduceerd worden, ideaal voor uitgevers en verzamelaars.
Netwerkverbinding? Geen zorgen: 2.5 Gbit Ethernet en WiFi 7 maken dat deze console klaar is voor de komende tien jaar.
In een tijd waarin abonnementen de norm worden en winkels verdwijnen, is eigendom geen vanzelfsprekendheid meer. SEGA zou hier een krachtig alternatief kunnen bieden:
Zo’n systeem zou niet zomaar een concurrent zijn. Het zou de industrie wakker schudden.
Als SEGA dit echt zou doen en een krachtige console met open standaarden, blockchain-eigendom en hardware die je zelf vormgeeft, dan verandert alles. Niet alleen zouden Sony, Microsoft en Nintendo zich moeten herbezinnen. Wij, als gamers, zouden eindelijk weer iets hebben om écht enthousiast over te zijn.
Geen nostalgie om nostalgie. Maar een visie die het beste van vroeger combineert met de vrijheid van morgen.
En dát is pas echt tijdloos.